Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie.

Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 09.06.2017 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się III Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie.
Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.

GODZINAPRELEGENTOPIS
8.30–9.00Rejestracja uczestników
9.00Otwarcie konferencji
9.20-9.40dr hab. Wanda Kawecka, dr inż. Joanna Rachtan –Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa
Immunomodulatory pochodzenia roślinnego
9.40-10.00Prof. dr hab. Bożena Witek,
UJK, Kielce
Żywność modyfikowana genetycznie
10.00-10.20dr hab. Grażyna Swiderska – Kołacz,
UJK, Kielce
Dieta a stres oksydacyjny
10.20-10.40dr hab. Jolanta Klusek,
WSR Warszawa
Aktywność antyoksydacyjna witaminy C
10.40-11.00dr hab. Nina Strzałkowska, dr hab. Artur Jóźwik, dr Iwona Stanisławska
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu, WSR, Warszawa
Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na zawartość składników bioaktywnych i wartość odżywczą mleka
11.00-11.20dr Dominika Majdecka, dr Iwona Stanisławska,
WSR, Warszawa
Chemia żywności w kontekście zdrowego żywienia
11.20-11.40PRZERWA
11.40-12.00dr Magdalena Białkowska,
WSR, Warszawa

Suplementy diety dla otyłych- korzyści, wady, interakcje
12.00- 12.20dr inż Katarzyna Świader, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalne, Ekologicznej i Towaroznastwa SGGW, Warszawa
Zawartość wapnia w preparatach stosowanych w profilaktyce osteoporozy - analiza rynku
12.20-12.40dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Instytut Rozwoju Produktu, Warszawa
Synbiotyki w żywności
12.40-13.00dr Ewa Ochwanowska, UJK, Kielce, dr Iwona Stanisławska, dr Marek Łyp,
WSR, Warszawa
Witaminy w walce z nowotworami
13.00-13.20dr Jarosław Chmielewski, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut
Badawczy, Warszawa
Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem pestycydów
13.20-13.40PRZERWA
13.40-14.00dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Eliza Kostyra, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, mgr Katarzyna Górska,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako składnik suplementów diety
14.00-14.20mgr Dominika Bryła
Wydział Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego, Kielce
Cukier i substancje słodzące
14.20-14.40dr inż. Eliza Kostyra, mgr inż. Katarzyna Rychlica, dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa
Zaburzenia połykania związane z dysfagią warunkujące jakość życia osób starszych

Komitet naukowy:

  • prof. zw. dr hab. n.med. Hanna Czeczot
  • prof. zw. dr hab. n.roln. Grażyna Cichosz
  • prof. zw. dr hab. n.roln. Adam Kołątaj
  • prof. Dr hab. Agnieszka Pedrycz
  • dr hab. n.roln. Artur Jóźwik
  • dr hab. n.roln. Jolanta Klusek
  • dr hab. n.biol. Grażyna Świderska-Kołacz
  • dr n.biol. Iwona Stanisławska
  • dr n.biol. Kornelia Niemyska
  • dr n.med. Monika Wójcicka-Kloch
  • dr n.med. Magdalena Białkowska
  • dr inż. n.roln. Joanna Rachtan-Janicka
  • dr n. med. Małgorzata Czarny – Działak
  • dr Ewa Ochwanowska

Komitet organizacyjny:

  • dr hab. Artur Jóźwik
  • dr Iwona Stanisławska
  • dr Marek Łyp
  • mgr Anna Sokołowska
  • mgr Małgorzata Wojciechowska

Partnerzy:

TiqDiet
www.tiqdiet.com

Dieta Sportowca

Strona internetowa:  www.dieta-sportowca.com.pl

Instytut Mikroekologii

Strona internetowa: www.instytut-mikroekologii.pl

Dietetycy.org.pl

Strona internetowa: www.dietetycy.org.pl

Zdrowie Jego Nać
facebook: @zdrowiejegonac
instagram: @zdrowiejegonac
blog: http://www.zdrowiejegonac.blogspot.com