Agenda

GODZINAPRELEGENTOPIS
8.30–9.00Rejestracja uczestników
9.00Otwarcie konferencji
9.20-9.40dr hab. Wanda Kawecka, dr inż. Joanna Rachtan –Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa
Immunomodulatory pochodzenia roślinnego
9.40-10.00Prof. dr hab. Bożena Witek,
UJK, Kielce
Żywność modyfikowana genetycznie
10.00-10.20dr hab. Grażyna Swiderska – Kołacz,
UJK, Kielce
Dieta a stres oksydacyjny
10.20-10.40dr hab. Jolanta Klusek,
WSR Warszawa
Aktywność antyoksydacyjna witaminy C
10.40-11.00dr hab. Nina Strzałkowska, dr hab. Artur Jóźwik, dr Iwona Stanisławska
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu, WSR, Warszawa
Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na zawartość składników bioaktywnych i wartość odżywczą mleka
11.00-11.20dr Dominika Majdecka, dr Iwona Stanisławska,
WSR, Warszawa
Chemia żywności w kontekście zdrowego żywienia
11.20-11.40PRZERWA
11.40-12.00dr Magdalena Białkowska,
WSR, Warszawa

Suplementy diety dla otyłych- korzyści, wady, interakcje
12.00- 12.20dr inż Katarzyna Świader, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalne, Ekologicznej i Towaroznastwa SGGW, Warszawa
Zawartość wapnia w preparatach stosowanych w profilaktyce osteoporozy - analiza rynku
12.20-12.40dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Instytut Rozwoju Produktu, Warszawa
Synbiotyki w żywności
12.40-13.00dr Ewa Ochwanowska, UJK, Kielce, dr Iwona Stanisławska, dr Marek Łyp,
WSR, Warszawa
Witaminy w walce z nowotworami
13.00-13.20dr Jarosław Chmielewski, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut
Badawczy, Warszawa
Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem pestycydów
13.20-13.40PRZERWA
13.40-14.00dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Eliza Kostyra, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, mgr Katarzyna Górska,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako składnik suplementów diety
14.00-14.20mgr Dominika Bryła
Wydział Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego, Kielce
Cukier i substancje słodzące
14.20-14.40dr inż. Eliza Kostyra, mgr inż. Katarzyna Rychlica, dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa
Zaburzenia połykania związane z dysfagią warunkujące jakość życia osób starszych
Scroll to top