GODZINAPRELEGENTOPIS
10.00-10.30Rejestracja uczestników
10.30-10.40Otwarcie konferencji
10.40-10.55prof. dr hab. Wanda Kawecka Katedra Dietetyki WSR, Warszawa, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW Warszawa
Zagrożenia dla zdrowia człowieka wywołane obecnością mikotoksyn
10.55-11.10 dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW Warszawa
Suplementy diety wspomagające laktację
11.10-11.25dr Joanna Skubis-Zegadło, dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Proces starzenia się skóry – czy jest tylko uwarunkowany genetycznie?
11.25-11.40dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Hirudoterapia - wszystko o pijawce lekarskiej
11.40-11.55dr Ewelina Zabost,
Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski;

mgr Wioletta Liwińska,
Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski;

dr Marek Łyp,
Katedra Fizjoterapii WSR;

dr Iwona Stanisławska,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Nanotechnologie w żywności
11.55-12.20 Dyskusja, przerwa kawowa
12.20–12.30lek. med. Katarzyna Baranowska,
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni, Szpital Powiatowy, Oddział Chorób Wewnętrznych II;

Aleksandra Baranowska,
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Wydział Lekarski, Kraków;

prof. dr hab. Bożena Witek,
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Polipragmazja a suplementy diety - interakcje lekowe
12.30-12.40Aleksandra Baranowska,
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Wydział Lekarski, Kraków;

lek med. Katarzyna Baranowska,
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni, Szpital Powiatowy, Oddział Chorób Wewnętrznych II;

prof. dr hab. Bożena Witek,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Wpływ diety na przebieg leczenia liszaja płaskiego
12.40-12.55prof. dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Czynniki opóźniające proces starzenia
12.55-13.10mgr inż. Klaudia Kulik,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW, Warszawa
Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych
13.10-13.25dr Żaneta Zdanowska-Sąsiadek,
Bożena Pyzel,
mgr Weronika Grzybek,
mgr Katarzyna Janyst,
mgr Karolina Kordos,
mgr Karolina Jasińska,
mgr Karina Horbańczuk,
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu
Wartość odżywcza mięsa strusi
13.25-13.40mgr Aleksandra Gajewska,
dr hab. Monika Michalczuk,
mgr Katarzyna Asman,
dr Krzysztof Damaziak,
Zakład Hodowli Drobiu, Wydział Nauk o Zwierzętach, SGGW Warszawa
Właściwości dietetyczne mięsa drobiowego pochodzącego od różnych gatunków drobiu
13.40-13.55prof. dr hab. Jolanta Klusek,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Prozdrowotne właściwości karotenoidów
13.55-14.20Dyskusja, zakończenie konferencji