Temat: Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów

Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie.

Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 11.03.2016 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się II Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie.

Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.

W trakcie trwania konferencji przewidziane są prelekcje członków zarządu stowarzyszeń chorych oraz konkurs prac studenckich.

GODZINA PRELEGENT OPIS
8.00 – 9.00 Rejestracja uczestników
9.00 dr Alex Johnstone,Uniwersytet w Aberdeen Wykład Inauguracyjny:
Nutritional and non-nutritonal influences on food intake
10.00- 11.40 dr n. med. Małgorzata Czarny-Działak, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, UJK Kielce Alergia pokarmowa – co ma większy wpływ na jej rozwój, geny czy środowisko?
dr hab. Bożena Witek,Wydział Biologii, UJK Kielce Czy da się wygrać z alergią?
Dr hab. Nina Strzałkowska, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN Różne twarze laktozy.
mgr Katarzyna Drews,Instytut Mikroekologii w Poznaniu Nadwrażliwość pokarmowa a stan zapalny organizmu.
dr inż. Tomasz Czernecki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Vitagenum Choroby układu krążenia a polimorfizm genetyczny.
11.40-12.00 przerwa kawowa
12.00-13.40 dr Ewa Ochwanowska,Wydział Biologii UJK Kielce Życie bez glutenu.
dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Dieta bezglutenowa w praktyce.
dr inż. Monika Michalczuk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Czynniki warunkujące wartość odżywczą mięsa drobiowego.
dr n. med. Magdalena Białkowska, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie Objawy niepożadane odchudzania.
mgr Milena Nosek,Państwowa Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa Nutrigenomika jako przyszłość dietetyki.
13.40-14.00 przerwa kawowa
14.00-15.30 dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, Zakład Dietetyki, SGGW Rola owoców, warzyw i soków w diecie zdrowego człowieka
mgr Anna Kopiczko, mgr Joanna Cieplińska,Zakład Antropologii i Promocji Zdrowia, AWF Warszawa, WSR Warszawa, Instytut Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej PAN, Warszawa Zawartość wapnia i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych studentów z uwzględnieniem suplementacji.
dr hab. Jolanta Klusek,Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie Prognozy na długowieczność.
dr hab. Grażyna Świderska-KołaczWyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie Żywienie osób starszych
Urszula Kaptur, Fundacja SYMODO Super foods. Naturalna suplementacja i jej rola w odpowiednim bilansowaniu diety.
15.30-16.00 Sesja posterowa

Sponsorzy

Patronat medialny

Partnerzy