GODZINA | PRELEGENT | OPIS |
8.00 – 9.00 | Rejestracja uczestników | |
9.00 | dr Alex Johnstone,Uniwersytet w Aberdeen | Wykład Inauguracyjny: Nutritional and non-nutritonal influences on food intake |
10.00- 11.40 | dr n. med. Małgorzata Czarny-Działak, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, UJK Kielce | Alergia pokarmowa – co ma większy wpływ na jej rozwój, geny czy środowisko? |
dr hab. Bożena Witek,Wydział Biologii, UJK Kielce | Czy da się wygrać z alergią? | |
Dr hab. Nina Strzałkowska, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN | Różne twarze laktozy. | |
mgr Katarzyna Drews,Instytut Mikroekologii w Poznaniu | Nadwrażliwość pokarmowa a stan zapalny organizmu. | |
dr inż. Tomasz Czernecki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Vitagenum | Choroby układu krążenia a polimorfizm genetyczny. | |
11.40-12.00 | przerwa kawowa | |
12.00-13.40 | dr Ewa Ochwanowska,Wydział Biologii UJK Kielce | Życie bez glutenu. |
dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Dieta bezglutenowa w praktyce. | |
dr inż. Monika Michalczuk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Czynniki warunkujące wartość odżywczą mięsa drobiowego. | |
dr n. med. Magdalena Białkowska, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie | Objawy niepożadane odchudzania. | |
mgr Milena Nosek,Państwowa Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa | Nutrigenomika jako przyszłość dietetyki. | |
13.40-14.00 | przerwa kawowa | |
14.00-15.30 | dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, Zakład Dietetyki, SGGW | Rola owoców, warzyw i soków w diecie zdrowego człowieka |
mgr Anna Kopiczko, mgr Joanna Cieplińska,Zakład Antropologii i Promocji Zdrowia, AWF Warszawa, WSR Warszawa, Instytut Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej PAN, Warszawa | Zawartość wapnia i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych studentów z uwzględnieniem suplementacji. | |
dr hab. Jolanta Klusek,Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie | Prognozy na długowieczność. | |
dr hab. Grażyna Świderska-KołaczWyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie | Żywienie osób starszych | |
Urszula Kaptur, Fundacja SYMODO | Super foods. Naturalna suplementacja i jej rola w odpowiednim bilansowaniu diety. | |
15.30-16.00 | Sesja posterowa |