GODZINAOPISPRELEGENT
9.00Uroczyste otwarcie VI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej – Żywność a Zdrowie CzłowiekaJM Rektor Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie prof. dr hab. n. med. Jerzy Kiwerski
9.10 -11.251 SESJA
9.10 – 9.25Marsz atopowy – prawda czy fikcja?Małgorzata Czarny-Działak Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
9. 25-9.40Zaburzania odżywiania u dzieci i młodzieży w dobie pandemii Covid-19Aleksandra Żyła, Alicja Syc Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” Klinika Pediatrii Żywienia i Chorób Metabolicznych
9.40 – 9.55Wyzwania w pracy dietetyka w czasie pandemiiAgnieszka Chruścikowska Centrum Terapii Dzieci, Młodzieży i Rodzin Allenort
9.55 – 10.10Zaburzenia odżywiania u zawodowych sportowcówJulita Troczyńska
Prywatna Praktyka Lekarska Julita Troczyńska, Warszawa, VOXEL SA w Krakowie, CDO Provega Sp. z o.o w Lublinie;
Piotr Leśniowski
Katedra Dietetyki, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie
10.10 – 10.25Ocena stężeń wybranych biomarkerów w surowicy pacjentów otyłych z niedoborem witaminy DMichał Wiciński, Mateusz Ozorowski
Katedra Farmakologii i Terapii Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy
10.25 – 10.40Znaczenie żywienia w opiece geriatrycznejMałgorzata Dziechciaż
Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu; Instytut Ochrony Zdrowia
10.40 – 10.55Planowanie edukacji żywieniowej na przykładzie edukacji żywieniowej w przedszkoluMałgorzata Różańska
Katedra Dietetyki, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie
10.55-11.10Zaburzenia narządowe w zaburzeniach odżywianiaJulita Troczyńska
Prywatna Praktyka Lekarska Julita Troczyńska, Warszawa, VOXEL SA w Krakowie, CDO Provega Sp. z o.o w Lublinie;
Piotr Leśniowski
Katedra Dietetyki, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie
11.10- 11. 25Pandemia w pandemii – otyłość dzieci i młodzieżyAlicja Syc, Aleksandra Żyła
Klinika Pediatrii Żywienia i Chorób Metabolicznych, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”
11.25-11.45Dyskusja
11.45 – 13.502 Sesja
11.45 – 12.00Skrobia skrobi nierówna – szczególne właściwości skrobi opornejBożena Witek, Joanna Ślusarczyk
Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
12.00 – 12.15Wartości odżywcze i zdrowotne grzybówJoanna Ślusarczyk, Bożena Witek
Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
12.15 – 12.30Możliwość zastosowania dziczyzny w codziennej diecie konsumentów Polski w obliczu epidemii SARC CoV2Tomasz Królikowski
Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
12.30 – 12.45Mleczne napoje fermentowane a żywność funkcjonalnaKlaudia Kulik
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
12.45 – 13.00Charakterystyka żywności specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania w kacheksjiJoanna Rachtan-Janicka, Katarzyna Hodór Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
13.00 – 13.15Charakterystyka właściwości naturalnych substancji intensywnie słodzących pozyskiwanych ze Stewii i Luo Han GuoKatarzyna Świąder
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
13.15 – 13.30Nutraceutyki i żywność funkcjonalna; żywność jako środek leczniczy – szanse i zagrożeniaEwelina Zabost1,2, Wioletta Liwińska2, Iwona Stanisławska1, Marek Łyp1 1 Katedra Dietetyki, Wyższa Szkoła Rehabilitacji 2Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski
Nutraceutyki i żywność funkcjonalna; żywność jako środek leczniczy – szanse i zagrożenia
11.25-11.45Dyskusja
11.45 – 13.503 Sesja
13.50 – 14.05Rola systemów jakości produktów mięsnych w prewencji występowania anemiiIga Bartel, Kamil Wysocki, Karina Horbańczuk, Sławomir Petrykowski, Danuta Siwiec, Żaneta Sąsiadek-Zdanowska, Joanna Marchewka, Magdalena Koszarska, Agnieszka Wierzbicka
Instytut Genetyki Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu
14.05 – 14. 20Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa strusiego w zależności od sposobu pakowaniaOlaf Horbańczuk, Jarosław Wyrwisz, Agnieszka Wierzbicka
Katedra Techniki i Projektowania Żywności, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Techniki i Projektowania Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
14.20 – 14.35Wartość odżywcza suszonego mięsa strusiegoŻaneta Sąsiadek-Zdanowska, Sławomir Petrykowski, Karina Horbańczuk, Danuta Siwiec, Iga Bartel, Kamil Wysocki, Magdalena Koszarska, Joanna Marchewka, Jarosław Horbańczuk
Instytut Genetyki Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu
14.35 – 14.50Wpływ mięsa strusiego w diecie szczurów na wybrane parametry hematologiczne krwiMagdalena Koszarska, Karina Horbańczuk, Sławomir Petrykowski, Danuta Siwiec, Iga Bartel, Kamil Wysocki, Żaneta Sąsiadek-Zdanowska, Joanna Marchewka, Nina Strzałkowska, Artur Jóźwik
Instytut Genetyki Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu
14.50 – 15.05Pierwszorzędowe Aminy Aromatyczne (PAA) jako zagrożenie dla zdrowia konsumentówJarosław Chmielewski
Katedra Dietetyki, Wyższa Szkoła Rehabilitacji Warszawa
15.05 – 15.20Bezpieczeństwo żywności w polskim systemie prawnymMarta Puścion
Kolegium Ekonomiczno-Społeczne, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Melanie Raczek
Katedra Prawa Cywilnego, Uniwersytet Warszawski
15.20 – 15.35Jakość żywienia w szpitalach w opinii pacjentów i organów kontroliMelanie Raczek
Katedra Prawa Cywilnego, Uniwersytet Warszawski
Marta Puścion
Kolegium Ekonomiczno-Społeczne , Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
15.35 – 15.55Dyskusja