Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie.

Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 01.12.2018 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się IV Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie.
Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.

GODZINAPRELEGENTOPIS
10.00-10.30Rejestracja uczestników
10.30-10.40Otwarcie konferencji
10.40-10.55prof. dr hab. Wanda Kawecka Katedra Dietetyki WSR, Warszawa, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW Warszawa
Zagrożenia dla zdrowia człowieka wywołane obecnością mikotoksyn
10.55-11.10 dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW Warszawa
Suplementy diety wspomagające laktację
11.10-11.25dr Joanna Skubis-Zegadło, dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Proces starzenia się skóry – czy jest tylko uwarunkowany genetycznie?
11.25-11.40dr Aneta Kondrzycka-Dąda,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Hirudoterapia - wszystko o pijawce lekarskiej
11.40-11.55dr Ewelina Zabost,
Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski;

mgr Wioletta Liwińska,
Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski;

dr Marek Łyp,
Katedra Fizjoterapii WSR;

dr Iwona Stanisławska,
Katedra Dietetyki WSR, Warszawa
Nanotechnologie w żywności
11.55-12.20 Dyskusja, przerwa kawowa
12.20–12.30lek. med. Katarzyna Baranowska,
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni, Szpital Powiatowy, Oddział Chorób Wewnętrznych II;

Aleksandra Baranowska,
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Wydział Lekarski, Kraków;

prof. dr hab. Bożena Witek,
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Polipragmazja a suplementy diety - interakcje lekowe
12.30-12.40Aleksandra Baranowska,
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Wydział Lekarski, Kraków;

lek med. Katarzyna Baranowska,
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni, Szpital Powiatowy, Oddział Chorób Wewnętrznych II;

prof. dr hab. Bożena Witek,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Wpływ diety na przebieg leczenia liszaja płaskiego
12.40-12.55prof. dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Czynniki opóźniające proces starzenia
12.55-13.10mgr inż. Klaudia Kulik,
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW, Warszawa
Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych
13.10-13.25dr Żaneta Zdanowska-Sąsiadek,
Bożena Pyzel,
mgr Weronika Grzybek,
mgr Katarzyna Janyst,
mgr Karolina Kordos,
mgr Karolina Jasińska,
mgr Karina Horbańczuk,
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu
Wartość odżywcza mięsa strusi
13.25-13.40mgr Aleksandra Gajewska,
dr hab. Monika Michalczuk,
mgr Katarzyna Asman,
dr Krzysztof Damaziak,
Zakład Hodowli Drobiu, Wydział Nauk o Zwierzętach, SGGW Warszawa
Właściwości dietetyczne mięsa drobiowego pochodzącego od różnych gatunków drobiu
13.40-13.55prof. dr hab. Jolanta Klusek,
Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Prozdrowotne właściwości karotenoidów
13.55-14.20Dyskusja, zakończenie konferencji

Komitet organizacyjny:

dr Iwona Stanisławska – Kierownik Katedry Dietetyki WSR – opieka merytoryczna

mgr Anna Antoniszyn – sprawy organizacyjne, zapisy i informacje
e-mail: zapisy@konferencje.wsr.edu.pl
tel. 22 535 01 43

mgr Małgorzata Wojciechowska – marketing i reklama
e-mail: malgorzata.wojciechowska@wsr.edu.pl
tel. 22 535 01 56

Sponsorzy


Centrum TianDe Toruń

 

Patronat medialny