Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość życia i zdrowia konsumentów

 

Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 07.12.2019 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się V Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie. Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.

  • prof. zw. dr hab. n. med. Hanna Czeczot
  • prof. zw. dr hab. n. roln. Grażyna Cichosz
  • dr hab. n. roln. Artur Jóźwik
  • dr hab. Nina Strzałkowska
  • dr hab. Atanas G. Atanasov
  • dr hab. Monika Michalczuk
  • dr hab. n. biol. Grażyna Świderska – Kołacz
  • dr hab. n. roln. Jolanta Klusek
  • dr hab. Bożena Witek
  • dr n. biol. Iwona Stanisławska
  • dr inż. n. roln. Joanna Rachtan – Janicka
  • dr n. med. Małgorzata Czarny – Działak
  • dr n. med. Magdalena Białkowska
  • dr n. med. Joanna Skubis – Zegadło
  • dr n. biol. Aneta Kondrzycka – Dąda
  • dr n. biol. Kornelia Niemyska
  • dr Ewelina Zabost
  • dr Jarosław Chmielewski
  • dr Iwona Stanisławska /WSR/ – opieka merytoryczna
  • dr hab. Artur Jóźwik /WSR/ – opieka merytoryczna
  • dr hab. Marek Łyp /WSR/ – opieka merytoryczna
  • mgr Anna Antoniszyn /WSR/ – zapisy i informacje
  • mgr Małgorzata Wojciechowska /WSR/ – marketing i reklama
GODZINAOPISPRELEGENT
8.30 – 9.00Rejestracja uczestników
9.00Otwarcie konferencji
9.15-9.35Napoje roślinne - zastosowanie w profilaktyce i terapii alergii na białka mleka krowiego dr Joanna Rachtan-Janicka
Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
9.40-10.00Trendy i innowacje w przetwórstwie mleczarskimmgr inż. Klaudia Kulik
Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejska, Warszawa
10.05-10.20Helicobacter pylori- nowe postępowanie diagnostyczne dr Aneta Kondrzycka-Dąda
dr Joanna Skubis- Zegadło
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, Warszawa
10.25-10.45Francuski paradoks - rola resweratrolu w wybranych jednostkach chorobowychdr hab. n. med. Michał Wiciński
Eryk Wódkiewicz
Maciej Walczak
Karol Górski
Uniwersytet Mikołaja Kopernika,
Collegium Medicum, Bydgoszcz
10.50-11.20Nutrigenomika - przyszłość żywienia?dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz
Uniwersytet Jana Kochanowskiego, Kielce
11.25-11.45Czynniki utrudniające otyłym uzyskiwanie zamierzonej utraty masy ciaładr n. med. Magdalena Białkowska
Instytut Żywności i Żywienia,
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, Warszawa
11.50-12.20Przerwa
12.20-12.35Fakty i mity produkcji drobiarskiej dr hab. Monika Michalczuk
Instytut Nauk o Zwierzętach,
Szkoła Główna Gospodarska Wiejskiego, Warszawa
12.40-12.55Dieta ketogenna w leczeniu rzadkich wad genetycznych mgr Ewa Ehmke
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, Warszawa
13.00-13.15Właściwości dietetyczne i sensoryczne mięsa gołębiegoWiktor Bendowski
Jakub Karwacki

Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich przy Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
13.20-13.35Zastosowanie diet tzw. pudełkowych w leczeniu zaburzeń odżywianiadr Agnieszka Chruścikowska
Specjalistyczne Centrum Terapii Gedeon Medica
13.40-14.00Substancje chemiczne w żywności jako czynnik zagrożenia zdrowotnegodr Jarosław Chmielewski
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, Warszawa,
dr Ewa Kosowska
Uniwersytet Jana Kochanowskiego, Kielce