Żywność a zdrowie człowieka

 

 

 

 

Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na zdrowie oraz funkcjonowanie organizmu jest żywienie.

Odżywianie ma na celu dostarczanie organizmowi związków, które posłużą do jego budowy i zapewnią mu energię potrzebną do życia. Dlatego spożywany przez nas pokarm powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki organiczne i nieorganiczne. Do najważniejszych składników organicznych należą: cukry, białka i tłuszcze. Witaminy i sole mineralne chociaż potrzebujemy w małych ilościach to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo ważne dla zachowania zdrowia jest również utrzymanie właściwego bilansu wodnego.

Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Konsument powinien dokonywać właściwego wyboru produktów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, które wpływają na stan jego zdrowia.

Nadwaga i otyłość w czasie pandemii SARS CoV 2 jest coraz bardziej powszechnym problemem występującym zarówno u dzieci, młodzieży jak i osób dorosłych. Wprowadzenie nauki i pracy zdalnej, ograniczenie aktywności fizycznej, wybór niewłaściwych produktów żywieniowych w większości przetworzonych, spowodowało zwiększenie masy ciała wielu osób. Większość z nich zaczęła stosować różne diety, nie zawsze prawidłowo zbilansowane, które wpływają negatywnie na zdrowie.

Pandemia przyczyniła się również do zwiększenia występowania zaburzeń odżywiania tj. anoreksja i bulimia u dzieci i młodzieży.

Celem konferencji jest:

  • przybliżenie tematyki prawidłowego żywienia w dobie pandemii SARS CoV2 i innych zagrożeń cywilizacyjnych,
  • zapoznanie z wartościami odżywczymi i prozdrowotnymi składników pokarmowych,
  • omówienie wybranych zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Konferencja skierowana jest do dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, fizjoterapeutów, psychologów, nauczycieli, biologów, studentów kierunków medycznych i nauk o zdrowiu, trenerów personalnych, osób zmagających się z nadwagą i otyłością oraz wszystkich osób, które chcą poznać nowe trendy żywieniowe i prowadzić zdrowy styl życia.